Po Mariji k Isusu u Novoj godini




Crkva koja je ovih dana ostala u molitvenom klanjanju pred jaslicama, danas s osobitom ljubavlju promatra Djevicu Majku. Poistovjećuje se s njome dok motri tek rođeno Djetešce, povijeno i položeno u jasle. Poput Marije, i Crkva ostaje u šutnji, kako bi primila i čuvala nutarnje odjeke utjelovljene Riječi i kako ne bi gubila onu božansko-ljudsku toplinu koja proizlazi iz te prisutnosti. On je Blagoslov Božji! Crkva, poput Djevice, ne čini ništa drugo, već pokazuje svima Isusa, Spasitelja, te na sve odsijava svjetlo njegova lica, sjaj dobrote i istine.

Danas razmišljamo o Isusu, rođenom od Marije Djevice, kao "Knezu mira" (Iz 9,5). On je "mir naš", koji je došao razoriti "pregradu razdvojnicu" koja dijeli ljude i narode, razoriti "neprijateljstvo" (Ef 2,14). Stoga je Pavao VI., časne uspomene, htio da 1. siječnja postane i Svjetski dan mira: kako bi svaka nova godina započela u svjetlu Krista, velikog pomiritelja čovječanstva. Ponavljam danas svoje želje mira svima koji su na vlasti ili su odgovorni za narode i međunarodne ustanove, te svim muškarcima i ženama dobre volje. (Angelus, 1.1.2007.)

Kad čovjek dozvoli da ga rasvijetli sjaj istine, on postaje u svojoj nutrini odvažan graditelj mira. I iz liturgijskoga vremena što ga proživljavamo dolazi nam velika pouka: kako bismo prihvatili dar mira, moramo se otvoriti istini koja se objavila u osobi Isusa, koji nas je poučio "sadržaju", ali i "načinu djelovanja" mira, to jest ljubavi. Bog, koji je savršena i temeljna Ljubav, objavio se doista u Isusu preuzimajući našu ljudsku narav. Na taj nam je način pokazao i put mira: dijalog, praštanje, solidarnost. To je jedini put koji vodi do istinskoga mira. (Angelus, 1.1.2006.)

U bogoslužju ovog prvog dana u godini odzvanja trostruki biblijski blagoslov: "Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude!" (Br 6, 24-26). Mi možemo promatrati Božje lice, ono se učinilo vidljivim, objavilo se u Isusu: On je vidljiva slika nevidljivog Boga. I to zahvaljujući Djevici Mariji, čiji danas slavimo najveći naslov, kojim ona na jedincat način sudjeluje u povijesti spasenja: ona je naime Majka Božja. U njezinu krilu Sin Svevišnjega uzeo je naše tijelo i mi možemo promatrati njegovu slavu (usp. Iv 1, 14), osjetiti prisutnost Boga s nama. Započinjemo tako novu godinu upirući svoj pogled u lice Boga koji se objavljuje u Betlehemskom Djetešcu, i u lice Majke Marije, koja je poniznim predanjem prihvatila Božju namisao. Zahvaljujući njezinom velikodušnom "da" na svijetu se pojavilo svjetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka (usp. Iv 1, 9) i ponovno nam je otvoren put mira. (Angelus, 1.1.2012.) 


Upravimo ponovno pogled k Isusu, u naručju Marije, svoje Majke. Gledajući njega, koji je "Knez mira" (Iz 9, 5), shvaćamo da se mir ne postiže oružjem, niti ekonomskom, političkom, kulturnom i medijskom vlašću. Mir je djelo savjesti koje se otvaraju istini i ljubavi. Neka nam pomogne Bog da napredujemo na tome putu u novoj godini koju nam daje živjeti. (Angelus 1.1.2011.)

Danas nas liturgija podsjeća da je osam dana nakon rođenja Marija, zajedno sa svojim zaručnikom Josipom, prema Mojsijevu zakonu dala Djetešce obrezati te mu nadjenuše ime Isus, kako ga je nazvao anđeo (usp. Lk 2,21). To ime, koje znači "Bog spašava" je ispunjenje Božje objave. Isus je Božje lice, on je blagoslov za svakog čovjeka i za sve narode, on je mir za svijet. Hvala, Majko sveta, što si donijela na svijet Spasitelja, Kneza mira! (Angelus 1.1.2010.)

PP BENEDIKT XVI

Primjedbe

Popularni postovi