Tiha gesta koja vrijedi tisuću riječi





Benedikt XVI - Tiha gesta koja vrijedi tisuću riječi

Već nekoliko dana cijeli svijet prati vijest da je papa emeritus Benedikt XVI. napustio spokoj samostana Mater Ecclesiae u kojem je boravio nakon povijesnog odricanja 2013. godine, da bi otišao kod starijeg brata Georga, koji je sada lošeg zdravlja (96 godina). 
Državni let, talijanski vojni zrakoplov Airforce 3131, koji je poletio iz Ciampina u 10.52, a sletio u München u 11.45, (18.6.2020.) vratio je papu Emeritusa , koji je prvi put napustio talijansku granicu, kući, u rodni kraj. Na tom putu ga prati kao i uvijek njegov vjerni tajnik i prefekt Papinske kuće, monsinjor Georg Gänswein, liječnik, medicinska sestra, jedna od Memores Domini i zamjenik zapovjednika žandarmerijskog korpusa države Vatikan. Po dolasku u München, papu emeritusa dočekale su medicinske sestre iz Malteser International-a, zdravstvene organizacije Malteškog reda, koja je učinila da prijevoz pape emeritusa u Regensburg, gdje je njegov brat smješten, bude u skladu s njegovim slabim tjelesnim sposobnostima.



Što je dokazano iz više fotografija koje su doslovno preplavile internet mrežu u sljedećim satima, papa emeritus izgleda mršavo i prisiljen je koristiti invalidska kolica, ali kao i uvijek neobično je lucidan. Prema onome što je izjavio direktor ureda za tisak u Vatikanu Matteo Bruni Benedikt XVI., koji će boraviti u sjemeništu Regensburške biskupije, zadržat će se u Njemačkoj "koliko to bude potrebno". Odluka da stigne do brata donesena je brzo nakon što se njegovo zdravstveno stanje posljednjih dana brzo pogoršalo. Zbog pandemije  Covid19 monsinjor Georg Ratzinger nije mogao biti u Vatikanu kao i uvijek na Uskrs i za Papin rođendan emeritus 16. travnja.



Istinska i nerazdvojna veza
«Od rođenja moj brat je za mene ne samo pratnja, već i pouzdan vodič. Oduvijek je predstavljao usmjerenje i referencu jasnoćom i odlučnošću u donošenju odluka. Pokazao mi je put kojim moram ići, čak i u teškim situacijama. Sada smo stigli do posljednje faze našeg života, starosti. Dani koji se proživljavaju postupno se smanjuju. Čak mi i u ovom trenutku pomaže da prihvatim težinu svakog dana spokojem, poniznošću i hrabrošću » - izjavio je jednom prigodom papa Benedikt. Uvijek vrlo blizu, braća Ratzinger pisala su povijest u Njemačkoj, zaređini za svećenike istog dana, 29. lipnja 1951. u Freisingejskoj katedrali, jedan veliki teolog i akademik, drugi glazbenik, skladatelj i ravnatel poznatog zbora bijelih glasova katedrale Regensburger Domspatzen u Regensburgu, kojim je upravljao do 1994.


I dob i zdravstveno stanje pape emeritusa, kao i situacija svjetske pandemije, sigurno nisu preporučili ovakav potez, ali Benedikt XVI. se ne bi odrekao proživljavanja bliskosti sa svojim bratom, koji mu je sada jedini rođak u životu. Njihova veza je prejaka, ona je veza zajedničkog života, života svakodnevnih sitnih stvari, tradicija, ljubavi koja se rađa iz Evanđelja.

Sa svoje 93 godine, Benedikt XVI. još jednom je porio dekršćaniziranoj Europi i svijetu koji je u velikoj mjeri relativiziran da ljubav pobjeđuje nad svime i usprkos svemu - potresena je savjest onih koji su posljednjih mjeseci s pogoršanjem virusa zaboravili jedno od djela tjelesnog milosrđa, obići bolesne, pružajući tako dokaz svoje velike humanosti i poniznosti, čovjeka koji ne mari za sebe, ali koji - prema usporedbi - kako se fra Cristoforo u "I Promessi Sposi" brine za svoga bližnjega unatoč kugi ... Ne samo Manzoni, nego i Sveto pismo potiče nas da posjetimo one kojima je to potrebno. Poslanica sv. Jakova govori nam: "Tko je bolestan, neka pozove svećenike Crkve k njemu da mole i pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva izrečena s vjerom spasit će bolesnika: Gospodin će ga uskrsnuti i ako je počinio grijehe, oprostiti će mu se (Jak 5, 14-15) -  jasna je to smjernica, a Benedikt XVI. nije učinio ništa drugo nego slijedio Sveto pismo.



Sveti Franjo rekao je svojoj braći: "uvijek propovijedajte Evanđelje i, ako je potrebno, koristite i riječi". Ovoga puta, u slučaju pape emeritusa, to nije bila izjava, homilija, misao napisana u knjizi da pobudi čuđenje i zanimanje, nego gesta koja vrijedi tisuću riječi. Približitu se onima kojima je potrebno - ovo je veliko učenje koje je Benedikt XVI dao cijelom svijetu koji je sada "opijen" društvenim distanciranjem. Ova pouka profesora Ratzingera može nas natjerati da ponovno otkrijemo kršćanske vrijednosti, čineći nas sve više čovječnijima.




Primjedbe

Popularni postovi