"Sam papa Benedikt optimističan je da će uskoro povratiti snagu"



Intervju s novinarom Peterom Seewaldom koji je u subotu, 1. kolovoza 2020., posjetio papu emeritusa.


kath.net: Papa emeritus ima bolest crvenog vjetra. Moramo li biti zabrinuti?

Seewald: Sam papa Benedikt optimističan je da će uskoro povratiti snagu. Ponizno prihvaća bolest i ne želi izazvati puno pažnje. Sve u svemu, dobro je raspoložen.


kath.net: Bolest crvenog vjetra vrlo često dolazi iz vana. Gdje sumnjate na uzroke?

Seewald: Navodno je napor putovanja u Regensburg povećao virusnu bolest. I nakon svega, umirovljeni Papa već ima 93 godine.

kath.net: Prije nekoliko dana ste uspjeli predati kopiju svoje uvažene biografije Benedikta XVI. papi Benediktu. Kako je reagirao?

Seewald: Bio je vrlo sretan i sretan što je do susreta, koji je morao biti odgođen zbog pandemije korona virusa, konačno došlo.

kath.net: Prema medijskim izvještajima, govorili ste o već pripremljenoj duhovnoj oporuci njemačkog teologa. Što možemo očekivatii?

Seewald: Papa Benedikt sam je govorio o ovoj duhovnoj oporuci u mojoj biografiji. Ovdje postoji tradicija. Pape, poput Ivana Pavla II., Ali i biskupi, više su puta ostavili takvo duhovno ohrabrenje svojim vjernicima. S velikim učiteljem Crkve i vjere poput Benedikta XVI. ova će riječ sigurno imati posebnu težinu.

kath.net: Pomisao da je "Mozart teologije" već odredio gdje bi trebalo biti njegovo posljednje počivalište je razumna ... Što znate o tome?

Seewald: Zapravo je jednako normalno kao amen u crkvi da je 93-godišnji papa emeritus morao znati gdje će mu biti posljednje počivalište. Dirljivo i simbolično je to što će se  nalaziti u kripti svetog Petra, točno tamo gdje je nekada bio sarkofag Ivana Pavla II., s kojim se uvijek osjećao posebno povezanim.




Opaska: Reljef Bogorodice s Djetetom iznad kripte u kojoj je bio pokopan sv. papa Ivan Pavao II napravio je hrvatski renesansni kipar Ivan Dunković (XV stoljeće) iz Vinišća.

Primjedbe

Popularni postovi