Svaki dan se molim bl. Ivanu Merzu



"Ivan Merz je zaista jedna izvanredna osoba. Dobro ga poznajem i ja mu se molim."

U tijeku pohoda bosanskohercegovačkih biskupa papa Benedikta XVI. primio je 23. veljače 2006 banjolučkog biskupa Franju Komaricu te ga na kraju službenog razgovora upitao: “Kako se širi štovanje blaženog Ivana Merza?” Biskup, ugodno iznenađen pitanjem, zahvalio je Svetom Ocu što se zanima za našega najmlađeg blaženika, a Papa je na to nadodao: “Kako ne, Ivan Merz je zaista jedna izvanredna osoba. Dobro ga poznajem i ja mu se molim”. Biskup Komarica je potom izvijestio Svetoga Oca o pojedinostima kako se štuje bl. Ivan u Banjolučkoj biskupiji. Rekao je također da je protekle godine u biskupiji osnovana katolička udruga Blaženi Ivan Merz i da će se blagdan bl. Ivana 10. svibnja ove godine svečano slaviti u banjolučkoj katedrali, gdje se očekuje veliko okupljanje vjernika. Papa je na to odgovorio: “Vrlo dobro, drago mi je i već sada podjeljujem svoj blagoslov svima koji se toga dana budu okupili u Vašoj katedrali na proslavu blagdana blaženog Ivana Merza” Biskup Komarica također je spomenuo da ove godine Banjolučka biskupija slavi 125. obljetnicu postojanja, što će se svečano slaviti u mjesecu srpnju za blagdan sv. Bonaventure. Na kraju audijencije biskup Komarica od srca je zahvalio Svetom Ocu za tu njegovu gestu ljubavi, naklonosti i blizine prema štovateljima bl. Merza.
Nakon audijencije kod Pape jedan vatikanski prelat rekao je biskupu Komarici da je Papa još kao kardinal temeljito prostudirao Poziciju o bl. Ivanu Merzu za njegovu beatifikaciju koju je napisao mons. Fabijana Veraja i zato ga tako dobro poznaje.

Izvor1

„ E, biskupe Komarica, vi imate velikog Blaženika kod sebe, doista velikoga!"

„Boraveći od 1. do  8. ožujka 2008. u Rimu, bio sam i na generalnoj audijenciji  kod Sveti Oca Benedikta XVI. Audijencija se održavala u  srijedu, 5. ožujka u dvorani pape Pavla VI. Dvorana je bila puna, a i cijelo predvorje je bilo ispunjeno hodočasnicima, kao i  Bazilika sv. Petra, gdje se Papa najprije bio susreo s prvom velikom skupinom hodočasnika. Sa mnom je bilo još osam biskupa iz raznih zemalja svijeta. Nakon izgovorenih nagovora na više jezika i pozdrava raznih grupa hodočasnika sa svih kontinenata, te podjeljivanja blagoslova, Sveti Otac je po običaju omogućio svakom od nas osam biskupa da se s njim rukujemo i kratko zadržimo u razgovoru. Kad sam došao na red da pristupim Papi, on je nasmijana lica i ispruženih ruku prema meni na njemačkom jeziku uskliknuo: „ E, biskupe Komarica, vi imate velikog Blaženika kod sebe, doista velikoga!“ Naravno tim je riječima mislio na bl. Ivana Merza. Ja sam mu poljubio prsten i uzvratio osmjehujući se: „Da, Sveti Oče, hvala Bogu da je tako, drago mi je da vi to znadete, i da tako kažete. Mi se nadamo i molimo, da on bude što skorije proglašen svetim.“ Papa je na to uzvratio: „ I ja se nadam i ja mu se svaki dan molim!“  Tada je još zapitao: „ Kako ste i kako je kod vas?“ – Ja sam mu rekao da smo mu zahvalni zbog potpisanog temeljnog ugovora između Sv. Stolice i naše BiH itd. Na kraju sam ga zamolio za blagoslov za sve u Zavodu sv. Jeronima, u mojoj biskupiji i u cijeloj BiH i za štovatelje bl. Ivana Merza, što je on rado udijelio.“  Biskup Franjo Komarica





Primjedbe

Popularni postovi