Euharistija - Sakrament Ljubavi


Sakrament ljubav, presveta Euharistija, dar je u kojem nam Isus Krist daruje sama sebe, objavljujući nam beskrajnu Božju ljubav prema svakom čovjeku. U tom se čudesnom Skramentu očituje najveća Ljubav. 
Budući da nas samo istina može učiniti slobodnima, Krist za nas postaje hranom Istine. U Sakramentu Euharistije Isus osobito pokazuje istinu ljubavi, a to je sama Božja bit. 
Vjera Crkve je bitno euharistijska vjera i na osobit se način hrani na euharistijskom stolu. Zbog toga je Oltarski Sakrament vazda u središtu crkvenog života - Crkva se zahvaljujući euharistiji uvijek iznova rađa. Crkva može častiti i slaviti otajstvo Krista prisutnog u Euharistiji upravo zato što se sam Krist njoj prvi darovao u žrtvi križa. Mogućnost da Crkva čini euharistiju posve je ukrojenjena u Kristovo sebedarje Crkvi. (Benedikt XVI., Sacramentum Caritatis)

Isus čudo s manom u pustinji, za koje se očekivalo da će se ponoviti u mesijanskim vremenima, prenosi na potpuno drugačiju razinu. To čini s Euharistijom. S kruhom kojim daje samoga sebe - s umnažanjem kruha koje se odvija kroz cijleu povijest, sve do naših dana. 
Kruh je u određenom smislu beskrajno djeljiv. Čudo umažanja kruha mnoge egzegete prihvaćaju kao slikoviti prikaz. No ne bismo smjeli ograničiti Božje mogućnosti. I u Crkvi ima sličnih događanja - sv. don Boscu dogodile su se slične stvari. Jednom su hostije iz ciborija na čudesan način dotkle svima iako ih je bilo malo, a drugi put je djeci obećao kestanje, njegova majka greškom je ispekla kestenja za manju grupu dječaka, ali posuda se nije praznila dok svi dječaci nisu bili siti.
Zato ne bismo trebali Bogu unarpijed osporiti da ne može učiniti nešto što se inače ne događa. (Benedikt XVI., Bog i svijet)

Primjedbe

Popularni postovi