Benedikt XVI - Antikrist kao veliki bibličar


Antikrist kao veliki bibličar

"Događaj u kojem se đavao pokazuje kao poznavatelj pisma tijekom Isusove kušnje (Mt 4), Vladimir Solovjev je preuzeo u svoju kartku pripovijest o Antikristu: Antikrist dobiva od Sveučilišta u Tubingenu počasni doktorat iz teologije; veliki je bibličar. Solovjev je ovim prikazom drastično izrazio svoju skeptičnost spram određena tipa egzegetske učenosti svoga vremena. To nije "ne" znanstvenomu izlaganju Biblije kao takvu, nego vrlo ljekovita i neophodna opomena da se čuvamo njegovih mogućih zastranjenja. Izlaganje Biblije doista može postati instrument Antikrista. To nam ne kaže tek Solovjev, to je nutarnji iskaz same pripovijesti o kušnji. Od PRIVIDNIH su rezultata znanstvene egzegeze SATKANE NAJGORE knjige u kojima se UNIŠTAVA Isusov lik i RAZGRAĐUJE vjera.

Danas se Bibliju uvelike podvrgava mjerilu takozvane moderne slike svijeta, čija je temeljna dogma da Bog uopće ne može djelovati u povijesti - da sve što se odnosi na Boga treba smjestiti u područje subjektivnoga. Tada Biblija više ne govori o Bogu, živomu Bogu, nego govorimo još samo mi sami i određujemo što Bog može činiti. A Antikrist nam kaže gestom visoke znansvetnosti da je egzegeza - koja Bibliju čita u vjeri u živoga Boga i pritom osluškuje njega samoga - fundamentalizam. Samo je njegova egezega - tobože čisto znantvena, u kojoj sam Bog ništa ne kaže i ništa nema reći - u skladu s vremenom.

Teološka rasprava između Isusa i đavla, o ispravnu tumačenju pisam, prijepor je koji se tiče svih vremena čije je temeljno hermeneutičko pitanje pitanje slike Boga. Spor oko tumačenja u konačnici je spor o tome tko je Bog.

Za biblijsku je vjeru bitno da se odnosi na stvaran historijski događaj. Ona ne pripovijeda legende kao simbole o nadpovijesnim istinama, nego se temelji na povijesti koja se zbila na tlu zemlje. Factum historicum za nju nije promjenjiva historijska šifra, nego konstitutivni temelj: Et incarnatus est - ovim riječima ispovijedamo vjeru u stvaran, istinski Božji ulazak u realnu povijest. Ako zapostavimo ovu povijest, kršćanska vjera kao takva se dokida i preoblikuje neku drugu religiju."



 (Benedikt XVI, Isus iz nazareta)

Primjedbe

Popularni postovi