ponedjeljak, 27. siječnja 2020.

Iz dubine naših srca


Donosimo fragmente iz nove knjige ‘Iz dubine naših srca’ – Pape emeritusa Benedikta XVI. i kardinala Roberta Saraha, koja je nastala kako vapaj srca za istinom.
“Živimo u tuzi i patnji u ovim teškim i mučnim vremenima. Bila je naša sveta dužnost prisjetiti se istine katoličkog svećeništva. Jer preko njega se cjelokupna ljepota Crkve dovodi u pitanje.“
NE MOŽEMO ŠUTJETI
Posljednjih mjeseci, dok je svijetom odjekivao metež koji je stvorila čudna medijska sinoda koja je preuzela primat nad pravom sinodom, mi smo se susretali. Razmjenjivali smo ideje i zabrinutosti. Molili smo i meditirali u tišini. Svaki susret nas je obostrano tješio i umirivao. Naši osvrti, doneseni na različite načine, potaknuli su nas da razmjenjujemo pisma. Sličnost naših zabrinutosti, kao i usklađenost naših zaključaka, potaknuli su nas da, poput sv. Augustina, plodove zajedničkog rada i duhovnog prijateljstva stavimo na raspolaganje vjernicima. Doista, poput njega govorimo: ‘Silere non possum! Ne možemo šutjeti! Znamo koliko bi za nas štetno bilo šutjeti. Ne želimo uživati u crkvenim počastima jer smatramo da ćemo Kristu, prvom od Pastira, morati polagati račun o ovcama koje su nam povjerene. Ne možemo šutjeti ili tvrditi da ne znamo. “(…) To činimo u duhu ljubavi prema jedinstvu Crkve. Ako ideologija dijeli, istina ujedinjuje srca. Proučavanje nauka o spasenju može Crkvu ujediniti samo oko svog božanskog Učitelja. To činimo u duhu ljubavi.
Iz Uvoda
ONTOLOŠKA APSTINENCIJA
Svakodnevno slavljenje Euharistije, koje podrazumijeva trajno služenje Bogu, ne znači spontano napuštanje mogućnosti bračnog saveza. Može se reći da je seksualna apstinencija koja je bila funkcionalna, transformirala u ontološku apstinenciju. (…) Danas se previše olako tvrdi da je sve to jednostavno posljedica nepoštovanja tjelesnosti i seksualnosti. (…) Takva je izjava pogrešna. Da bismo to dokazali, trebamo samo podsjetiti da je Crkva uvijek brak smatrala poklonom koji je Bog darovao s neba na zemlju. Međutim, supružništvo zahtijeva čovjekovu potpunost, a kako služenje Gospodinu također traži potpuno čovjekovo predanje ne čini se mogućim realizirati oba poziva istovremeno. Dakle, sposobnost odricanja od braka kako bi sebe u potpunosti stavili na raspolaganje Gospodinu kriterij je za svećeničku službu. Što se tiče konkretnog oblika celibata u ranoj Crkvi, također treba naglasiti da su oženjeni muškarci mogli primiti sakrament svetoga reda samo ako su se obvezali na seksualnu apstinenciju, to jest na Josipov/djevičanski brak (po uzoru na svetog Josipa, op.prev.). Čini se da je takvo stanje bilo sasvim normalno tijekom prvih stoljeća.
Benedikt XVI
ODRICANJE OD SVIH KOMPROMISA
Bez odricanja od materijalnih dobara svećeništvo ne može postojati. Poziv da slijediš Isusa nije moguć bez ovog znaka slobode i odricanja od svih kompromisa. Vjerujem da celibat ima veliko značenje kao napuštanje moguće zemaljske domene i kruga obiteljskog života; celibat je čak uistinu neophodan kako bi naše putovanje prema Bogu moglo ostati temelj našeg života i konkretno se izražavati. To naravno znači da celibat svojim zahtjevima mora prožimati sve životne stavove. Ne može dostići svoj puni smisao ako se pridržavamo pravila vlasništva i životnih stavova koji se danas obično prakticiraju. Ne može postojati stabilnost ako svoje zajedništvo s Bogom ne stavimo u središte svog života.
Benedikt XVI
POSLANJE SVEĆENIKA
Što znači biti svećenik Isusa Krista? (…) Suština svećeničke službe definirana je u prvom redu činjenicom da stojimo pred Gospodinom, da bdijemo s Njim, jer smo tu zbog Njega. (…) To za nas znači da stojimo pred Gospodinom koji je prisutan; to jest, ukazuje na Euharistiju kao središte svećeničkog života. (…) Svećenik mora biti netko tko bdije. Mora biti budan pred prijetećim silama zla. Mora držati svijet budnim za Boga. On mora biti netko tko stoji na rubu: ispravan pred tijekom vremena. Ispravan u istini. Ispravan u opredjeljenju za služenje dobru. Stajati pred Gospodinom uvijek mora značiti i brigu o ljudima pred Gospodinom, koji se zauzvrat brine za sve nas pred Ocem. A to mora značiti prihvaćanje Krista, Njegove riječi, Njegove istine, Njegove ljubavi. Svećenik mora biti uspravan, hrabar i čak spreman trpjeti uvrede za Gospodina. (…) Svećenik mora biti osoba puna ugleda, budna, koja stoji uspravno. Svemu tome dodaje se potreba za služenjem. (…) Ako je liturgija središnja dužnost svećenika, to također znači da molitva mora biti prioritetna stvarnost koja se mora učiti iznova i još dublje u školi Kristovoj i svetaca svih vremena.
Benedikt XVI
ŠTO ZNAČI RIJEČ “SVET”?
Riječ “svet” izražava posebnu Božju prirodu. Samo je On Svet. Čovjek postaje svet u mjeri u kojoj počinje biti s Bogom. Biti s Bogom znači odbaciti ono što čini Ja i postati jedinstven s cjelokupnim Božjim životom. Međutim, ovo oslobađanje od sebe može biti vrlo bolno i nikada se ne ostvaruje jednom zauvijek. Međutim, pojam “posvetiti” može se također shvatiti na vrlo konkretan način i znači svećeničko ređenje, u smislu da to podrazumijeva da živi Bog radikalno zauzima čovjeka kako bi ga pridobio za svoju službu.
Benedikt XVI
NEMA SVEĆENIKA DRUGE KLASE
Svećenički celibat koji se dobro razumije, iako je ponekad i težak, predstavlja oslobođenje. Omogućuje svećeniku da se dosljedno postavi u svom identitetu supružnika Crkve. Projekt lišavanja zajednice i svećenika ove radosti nije djelo milosrđa. Kao sin Afrike ne mogu po svojoj savjesti podržati ideju da narodi na putu evangelizacije trebaju biti lišeni ovakvog susreta sa svećeništvom. Narodi Amazonije imaju pravo na potpuno iskustvo Krista Zaručnika. Ne možemo ih nuditi svećenike “druge klase”. Naprotiv, što je Crkva mlađa, to je više potrebno suočiti je s radikalnošću Evanđelja.
Kardinal Robert Sarah
LAŽNO JE GOVORITI O IZUZETCIMA
Zaređivanje oženjenih muškaraca, čak i ako su prethodno bili trajni đakoni, nije iznimka, već prekršaj, rana u dosljednosti svećeništva. Govoriti o iznimkama zloupotreba je jezika ili laž (…). Štoviše, ređenje oženjenih muškaraca u mladim kršćanskim zajednicama onemogućila bi njegovanje svećeničkih zvanja neoženjenih svećenika. Izuzetak bi postao trajno stanje štetno za ispravno razumijevanje svećeništva.
Kardinal Sarah
CRKVA NIJE LJUDSKA ORGANIZACIJA …
Živimo u tuzi i patnji u ovim teškim i mučnim vremenima. Bila je naša sveta dužnost prisjetiti se istine katoličkog svećeništva. Jer preko njega se cjelokupna ljepota Crkve dovodi u pitanje. Crkva nije samo ljudska organizacija. Ona je misterij. Ona je mistična Kristova Zaručnica. To je ono na što naš svećenički celibat neprestano podsjeća svijet. Hitno je potrebno, da svi, biskupi, svećenici i laici, više ne dopuste da ih impresioniraju loši prigovori, kazališne predstave, dijabolične laži i moderne pogreške koje žele uništiti svećenički celibat. Hitno je potrebno da svi, biskupi, svećenici i laici, dopuste da ih ponovno vodi vjera dok gledaju na Crkvu i svećenički celibat koji štiti njezin misterij. To će biti najbolja obrana protiv duha podjele, protiv političkog duha, ali i protiv duha ravnodušnosti i relativizma.
Iz Zaključka

Iz dubine naših srca’ – Papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah

Broj komentara: 5:

 1. Jedna od najboljih odluka koju sam ikada napravio je kontaktirati dr. Adeleke da mi pomogne dobiti moj muž natrag, bio sam život ispunjen srećom nakon što sam kontaktirao dr. Adeleke jer on nije samo donijeti moj muž natrag k meni on je također napravio našu ljubav jedni za druge više jedinstven i izvanredan. Ako trebate začiniti svoj odnos s više ljubavi i romantike kontakt Dr. Adeleke na poziv / whatsapp ga na (+27740386124 ) E-mail adresa: aoba5019@gmail. Com

  OdgovoriIzbriši
 2. Srdacan pozdrav svima koji su procitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a takoder tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Procitao sam svjedocanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim covjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog covjeka, ovo je vrlo lak nacin da dobijem kredit od pouzdanog covjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedocenje u svim društvenim medijima jer sam mu obecao da cu ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% Imajte na umu da takoder možete dobiti posao i investirati u posao E adresa: westlakefinancehome@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 3. Srdacan pozdrav svima koji su procitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a takoder tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Procitao sam svjedocanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim covjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog covjeka, ovo je vrlo lak nacin da dobijem kredit od pouzdanog covjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedocenje u svim društvenim medijima jer sam mu obecao da cu ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% Imajte na umu da takoder možete dobiti posao i investirati u posao E adresa: westlakefinancehome@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 4. MOĆNI MOGUĆI KOLICINI KOJI SU MOJ BIVŠEG MUŽA VRAĆALI U MOJ ŽIVOT NAKON DA ME JE OSTAVIO POŠALJITE EMAILOM INFINITYLOVESPELL@GMAIL.COM ILI INFINITYLOVESPELL@YAHOO.COM DODAJTE GA NA WHATSAPP +2348118829899

  Pozdrav mojim prijateljima na mreži. Ja sam Diana Gilbert iz SAD-a, želim iskoristiti ovaj medij da zahvalim dr. Greatu jer mi je vratio bivšeg supruga. moj me suprug ostavio zbog svoje bivše djevojke koju je imao prije nego što se oženio za mene je to teška situacija. Nazvala sam ga i molila da se vrati odbio je rekao je da me više ne voli pokušala sam na sve moguće načine da ga vratim sve je bilo uzalud sam o tome rekao svojoj prijateljici, a ona mi je poslala e-mail dr. Greatu, a ja sam mu poslala e-mail i rekla mu svoj problem, a on mi je rekao što da radim i ja sam to učinio, a on je bacio ljubavnu čaroliju koja je vratila mog supruga u roku od 24 sata. Ako trebate pomoć u povratku s bivšim bivšim, pošaljite e-poruku na adresu Dr. Great na

  infinitylovespell@gmail.com ili infinitylovespell@yahoo.com

  WhatsApp mu +2348118829899

  pogledajte njegov blog http://infinitylovespell1.blogspot.com

  također možete posjetiti moj blog http://dianagilbert05.over-blog.com/

  OdgovoriIzbriši
 5. Pozdrav prijatelji, zovem se Šefik Džaferović. Ja sam iz hrvatske. Ovdje sam da bih prenio dobre vijesti potrebitima. Bila sam depresivna kad me supruga ostavila zbog drugog muškarca, jer sam tražio da prestanem raditi jer sam imao rak i slomio sam se. Oduzela mi je jedinu kćer, pa mi je jedina mogućnost bila umrijeti, pokušao sam je nazvati, ali ona me je ignorirala, poslao sam joj SMS poruke i odjednom mi je odgovorila i rekla da je više ne zovem i ne šaljem, pa jednog dana Ući ću u kontakt sa svojim prijateljem na Facebooku i sve sam mu objasnio, a on mi je rekao da je i ranije imao iste probleme, upoznao me s čarolijom za magiju koja se zvala Doktor ALABA, poslao mi svoj osobni e-mail i kontaktirao sam ga putem [ dralaba3000 @ gmail. com] i brzo mi je odgovorio, objasnio sam mu svoje probleme i rekao mi je da se ne brinem to je učinio za toliko ljudi koji nikada nisu vjerovali u magiju, ali pogriješila sam što sam ga pokušala uvjeriti da baci magiju i izliječi me od raka i nađi mi bolji posao i odjednom mi je poslao lijekove za svoju bolest, uzimala sam ih samo 2 dana i bila sam slobodna. Sutradan nisam mogao vjerovati svojim očima, netko je pokucao na moja vrata i nisam očekivao nikoga taj dan, odjednom sam to plakala moja supruga i nisam to mogla podnijeti, molila sam i zatražila oprost, odmah sam nazvao me moja tvrtka u kojoj sam godinama radio i unaprijeđen sam na mjesto direktora paragonske tvrtke u SAD-u, molim vas pomozite mi zahvaliti dr. Alabi na obnavljanju svega što sam prije izgubio,

  OdgovoriIzbriši