nedjelja, 21. lipnja 2020.

Tiha gesta koja vrijedi tisuću riječi

Benedikt XVI - Tiha gesta koja vrijedi tisuću riječi

Već nekoliko dana cijeli svijet prati vijest da je papa emeritus Benedikt XVI. napustio spokoj samostana Mater Ecclesiae u kojem je boravio nakon povijesnog odricanja 2013. godine, da bi otišao kod starijeg brata Georga, koji je sada lošeg zdravlja (96 godina). 
Državni let, talijanski vojni zrakoplov Airforce 3131, koji je poletio iz Ciampina u 10.52, a sletio u München u 11.45, (18.6.2020.) vratio je papu Emeritusa , koji je prvi put napustio talijansku granicu, kući, u rodni kraj. Na tom putu ga prati kao i uvijek njegov vjerni tajnik i prefekt Papinske kuće, monsinjor Georg Gänswein, liječnik, medicinska sestra, jedna od Memores Domini i zamjenik zapovjednika žandarmerijskog korpusa države Vatikan. Po dolasku u München, papu emeritusa dočekale su medicinske sestre iz Malteser International-a, zdravstvene organizacije Malteškog reda, koja je učinila da prijevoz pape emeritusa u Regensburg, gdje je njegov brat smješten, bude u skladu s njegovim slabim tjelesnim sposobnostima.Što je dokazano iz više fotografija koje su doslovno preplavile internet mrežu u sljedećim satima, papa emeritus izgleda mršavo i prisiljen je koristiti invalidska kolica, ali kao i uvijek neobično je lucidan. Prema onome što je izjavio direktor ureda za tisak u Vatikanu Matteo Bruni Benedikt XVI., koji će boraviti u sjemeništu Regensburške biskupije, zadržat će se u Njemačkoj "koliko to bude potrebno". Odluka da stigne do brata donesena je brzo nakon što se njegovo zdravstveno stanje posljednjih dana brzo pogoršalo. Zbog pandemije  Covid19 monsinjor Georg Ratzinger nije mogao biti u Vatikanu kao i uvijek na Uskrs i za Papin rođendan emeritus 16. travnja.Istinska i nerazdvojna veza
«Od rođenja moj brat je za mene ne samo pratnja, već i pouzdan vodič. Oduvijek je predstavljao usmjerenje i referencu jasnoćom i odlučnošću u donošenju odluka. Pokazao mi je put kojim moram ići, čak i u teškim situacijama. Sada smo stigli do posljednje faze našeg života, starosti. Dani koji se proživljavaju postupno se smanjuju. Čak mi i u ovom trenutku pomaže da prihvatim težinu svakog dana spokojem, poniznošću i hrabrošću » - izjavio je jednom prigodom papa Benedikt. Uvijek vrlo blizu, braća Ratzinger pisala su povijest u Njemačkoj, zaređini za svećenike istog dana, 29. lipnja 1951. u Freisingejskoj katedrali, jedan veliki teolog i akademik, drugi glazbenik, skladatelj i ravnatel poznatog zbora bijelih glasova katedrale Regensburger Domspatzen u Regensburgu, kojim je upravljao do 1994.


I dob i zdravstveno stanje pape emeritusa, kao i situacija svjetske pandemije, sigurno nisu preporučili ovakav potez, ali Benedikt XVI. se ne bi odrekao proživljavanja bliskosti sa svojim bratom, koji mu je sada jedini rođak u životu. Njihova veza je prejaka, ona je veza zajedničkog života, života svakodnevnih sitnih stvari, tradicija, ljubavi koja se rađa iz Evanđelja.

Sa svoje 93 godine, Benedikt XVI. još jednom je porio dekršćaniziranoj Europi i svijetu koji je u velikoj mjeri relativiziran da ljubav pobjeđuje nad svime i usprkos svemu - potresena je savjest onih koji su posljednjih mjeseci s pogoršanjem virusa zaboravili jedno od djela tjelesnog milosrđa, obići bolesne, pružajući tako dokaz svoje velike humanosti i poniznosti, čovjeka koji ne mari za sebe, ali koji - prema usporedbi - kako se fra Cristoforo u "I Promessi Sposi" brine za svoga bližnjega unatoč kugi ... Ne samo Manzoni, nego i Sveto pismo potiče nas da posjetimo one kojima je to potrebno. Poslanica sv. Jakova govori nam: "Tko je bolestan, neka pozove svećenike Crkve k njemu da mole i pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva izrečena s vjerom spasit će bolesnika: Gospodin će ga uskrsnuti i ako je počinio grijehe, oprostiti će mu se (Jak 5, 14-15) -  jasna je to smjernica, a Benedikt XVI. nije učinio ništa drugo nego slijedio Sveto pismo.Sveti Franjo rekao je svojoj braći: "uvijek propovijedajte Evanđelje i, ako je potrebno, koristite i riječi". Ovoga puta, u slučaju pape emeritusa, to nije bila izjava, homilija, misao napisana u knjizi da pobudi čuđenje i zanimanje, nego gesta koja vrijedi tisuću riječi. Približitu se onima kojima je potrebno - ovo je veliko učenje koje je Benedikt XVI dao cijelom svijetu koji je sada "opijen" društvenim distanciranjem. Ova pouka profesora Ratzingera može nas natjerati da ponovno otkrijemo kršćanske vrijednosti, čineći nas sve više čovječnijima.
3 komentara:

 1. SEZONA POZDRAVLJAJUĆI SVIH, JA SAM BISERK, TU SAM DA ŠETIM DOBRE.... VIJESTI CIJELOM SVIJETU O tome kako sam se vratio mužu. Bila sam izbezumljena kad me prošli mjesec ljubav ostavila zbog druge djevojke, ali kad sam našla prijatelja koji me upoznao s liječnikom Alabom, velikim glasnikom, razgovarala sam s njim o svom problemu, kako me je suprug napustio i kako moram dobiti posao u vrlo velikoj tvrtki. Samo mi je rekao da sam došao na pravo mjesto da ću dobiti želju srca bez ikakvih nuspojava. Rekao mi je što bih trebao učiniti, nakon što je to učinjeno, sljedeća dva dana, moja me ljubav nazvala telefonom i rekao mi izgovore da živim prije sada, a sljedeći tjedan nakon što me ljubav zvala da molim za oproštenje, bila sam pozvan na razgovor u moju omiljenu tvrtku, morao sam raditi kao nadzornik. Tako sam sretna i shrvana da moram reći cijelom svijetu o tome kako mi dr. Alaba pomaže da dam svom srcu deseir. Doktor Alaba stručnjak je za sve vrste uroka i dobre magije. Ako trebate pomoć, obratite se dr. Alabi na sljedeću e-adresu: dralaba3000@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 2. Žao mi je što sam ovo stavio na internet, ali ne preostaje mi ništa drugo nego ispuniti obećanje dr. ALABI, moćnom bacaču čarolija koji mi je pomogao vratiti svog bivšeg supruga koji je već bio odsutan dva tjedna bez pozdrava meni. tako bolno iskustvo za mene jer je on moja prva ljubav i moj se život vrti oko njega, ali kad me ostavio zbog druge dame, dijelila sam suze i pokušavala sve da zaboravim na njega, ali duboko u srcu bilo je tako nemoguće jer sam ga voljela toliko unatoč boli od koje sam patila. Jedne vjerne večeri pročitao sam komentar o dr. ALABI, moćnom bacaču čarolija koji može pomoći vratiti bivšeg ljubavnika ili okupiti slomljeni dom i još mnogo toga, u početku je to bilo poput šale jer nikada nisam vjerovao u magiju. i Dr. ALABA mi se dokazuje dovodeći njezina muža kući kući nakon dva dana njegove ljubavne čarolije na mog supruga. hvala dr. alabi što me ponovno učinio kompletnom ženom i vratio mog izgubljenog ljubavnika, nastavit ću dijeliti ovo kome će možda biti važno popraviti sve u braku, umjesto da dijelim suze ili prolazim kroz srčani udar, samo ljubazno kontaktirajte dr. ALABU NA njegovoj kontakt e-adresi u nastavku (dralaba300@gmail.com), samo ga kontaktirajte i pogledajte što može učiniti. WhatsApp možete nazvati i putem njegovog broja +2349071995123. Sretno vama onima koji ikad daju ovo suđenje. Pozdrav! Samo ljubazno kontaktirajte dr. ALABU na njegovu kontakt e-adresu ispod (dralaba300@gmail.com), samo ga kontaktirajte i pogledajte što može učiniti.
  WhatsApp možete nazvati i putem njegovog broja +2349071995123 sretno vam bilo

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)

  OdgovoriIzbriši