Izjava sućuti prigodom smrti biskupa Wilhelma Schramla



Umirovljeni biskup biskupije Passau, pokojni Wilhelm Schraml, bio je veliki prijatelj pape Benedikta XVI. Njih dvojica poznavali su se od mladelačkih dana. Za pokojnog biskupa Benedikt XVI. nije bio ništa manje nego li "doktor Crkve" s bogatom duhovnom i teološkom ostavštinom. Schraml je dao obnoviti sva mjesta povezana s Ratzingerovom biografijom na području biskupije Passau te papa Benedikt u tom kraju ima trajne spomenike i ne može biti zaboravljen.




Prigodom smrti biskupa Wilhelma umirovljeni papa uputio je sućut biskupu Stefanu Osteru i vjernicima biskupije Passau: 

Ekscelencijo! Poštovani i dragi gospodine biskupe!

 
Dana 15. studenog 2021., na dan velikog biskupa Alberta Velikog, koji je iz naše domovine, umirovljeni biskup Wilhelm Schraml bit će pokopan prema svojoj želji u kapelici klanjanja u Altöttingu koju je pripravio u bivšoj riznici. Tako je on htio ukazati na unutarnju vezu između štovanja Djevice Marije i klanjanja njezinu Sinu. Tko ljubi Mariju, sluša i Isusa i ide za njim. Taj može postati majka i brat samoga Isusa, kako je potvrdio Gospodin (Lk 8,21).
 
Po svom grobu u kapelici Klanjanja umirovljeni biskup Schraml ostaje među nama kao predmolitelj, kao slušatelj među nama ujedinjen s Marijom  koji nam pokazuje put.
 
Vi ste, gospodine biskupe Oster, preuzeli ostavštinu biskupa Schramla i nosite je dalje. Neka vam Majka našega Gospodina pomogne da Crkva u Passauu uvijek bude mjesto mira  Isusa Krista.
 
S tim mislima, molim se s biskupijom Passau, koja ispraća u grob svog bivšeg biskupa Wilhelma Schramla: Requiescat in pace!
 
U Gospodinu
 
Benedikt XVI.




Primjedbe

Popularni postovi